NIEUWE METHODE NTA 8800

Met ingang van 1 januari 2021 wordt de huidige bepalingsmethode voor het meten van de Energieprestatie van gebouwen vervangen door een nieuwe methode, de NTA 8800. 

nta 8800

Deze methode is van toepassing op bestaande gebouwen en sluit beter aan op de methode voor nieuwbouw en utiliteitsbouw(bedrijfsruimte). 

Bij deze nieuwe methode wordt gekeken naar de isolatie, de installaties en de energie die nodig is voor verwarming, koeling, warmt water en ventilatie van je woning.

Het nieuwe Energielabel is gebasseerd op het primair fossiel energieverbruik. Dit is energie die afkomstig is uit kolen, olie en aardgas.

Bij de berekening van het nieuwe Energielabel wordt uitgegaan van een gemiddeld gebruik van de woning, een gemiddeld aantal bewoners en het gemiddelde Nederlandse klimaat.

Energieverbruik voor huishoudelijke apparatuur, zoals tv, wasmachine en koelkast worden niet meegenomen, omdat het Energielabel alleen gaat over de energiezuinigheid van de woning zelf. Het energieverbruik op het Energielabel is daarom niet hetzelfde als het elektriciteitsverbruik op je energierekening.

Ook de compactheid van de woning is van invloed op het Energielabel. Een lage waarde betekent dat de woning relatief weinig buitenmuren heeft waar warmte door verloren kan gaan. Dit is gunstig voor het Energielabel.

Op het nieuwe Energielabel staat of de woning met aardgas verwarmd wordt. 

Nederland moet in 2050 aardgasvrij zijn. Word je woning nog met aardgas verwarmt, dan is het belangrijk om je voor te bereiden op een aardgasvrije toekomst.

Sorteer op
© 2020 DTS Advies | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel