Opleveringskeuring nieuwbouwwoning

Je hebt een nieuwbouwwoning gekocht, geweldig!

Helaas kun je nog niet fysiek door je huis lopen. Je hebt een besluit genomen op basis van plattegronden en tekeningen. 

Nu is de woning bijna klaar. Wat komt er allemaal bij kijken tot het moment dat je de sleutels van de aannemer krijgt en je je nieuwe woning kunt gaan betrekken.

Ongeveer twee weken voor de oplevering van je nieuwbouwwoning ontvang je een uitnodiging van de bouwer voor de vooroplevering. 

Wat is een vooroplevering?

Dit is een extra moment om je nieuwbouwwoning alvast te controleren op gebreken en afwijkingen. De aannemer heeft dan nog een aantal weken de tijd vóór de (definitieve) oplevering om herstelwerkzaamheden uit te voeren, zodat er na de oplevering minder of geen herstelwerkzaamheden zijn.

Het is belangrijk om te weten dat je tijdens de vooroplevering nog niets moet ondertekenen en ook geen sleutel in ontvangst mag nemen. Deze neem je pas aan bij de officiële oplevering.

De vooroplevering is niet wettelijk verplicht en je kunt hier dus ook geen juridische status aan verlenen.  

De definitieve oplevering.

Dan is het zo ver, de woning is klaar en de dag van de definitieve oplevering breekt aan. 

Bij de definitieve oplevering controleer je samen met de aannemer de woning op de volgende punten:

·      Voldoet de woning aan alle bouwregels.

·      Voldoet de woning aan de omschrijving in de verkoopbrochure.

·      Zijn de gemaakte aanvullende afspraken (meerwerk) uitgevoerd.

Deze definitieve oplevering is een formeel moment, hier worden de overgebleven gebreken genoteerd, gaan de garantieperiodes in en ontvang je de sleutels.

Bij dit officiële moment is het wél handig om een bouwkundige mee te nemen. DTS Advies is een onafhankelijke bouwkundige, en loopt de nieuwbouwwoning samen jou en de bouwer kritisch na op bouwkundige gebreken. 

  • Tijdens deze oplevering wordt tevens gecontroleerd of de punten van de vooroplevering goed zijn hersteld en het meerwerk. Neem de tijd voor deze oplevering. Het is moeilijk om de schade die je later ontdekt nog op de aannemer te verhalen.
  • Noteer ook de meterstanden tijdens de oplevering. Dit zijn jouw beginstanden.
  • Na de controleronde door de woning ondertekenen jij en de bouwer het Proces-Verbaal van oplevering. Hiermee accepteer je de woning met uitzondering van de genoteerde gebreken. De bouwer heeft nu drie maanden de tijd om de gebreken te herstellen.
  • Belangrijk om te weten! Is het huis nog niet klaar om te bewonen dan mag je de oplevering weigeren!
  • Is de oplevering gereed, het Proces-Verbaal getekend, dan krijg je de sleutels.
  • LET OP! vanaf dit moment dient de woning verzekerd te zijn. Alle schades, brand en diefstal zijn vanaf nu voor eigen rekening.

Iedereen die een nieuwbouwwoning koopt, mag bij de oplevering 5% van de aanneemsom 'achterhouden' bij de notaris: dit wordt de 5%-regeling genoemd. 

De 5%-regeling is het wettelijke recht van de koper van een nieuwbouwwoning om bij de oplevering 5% van de aanneemsom in een depot te storten bij de notaris. Vind je bij de oplevering of in de eerste drie maanden na de oplevering gebreken, dan is deze regeling een stok achter de deur voor de aannemer: als hij de gebreken niet herstelt, kun je de betaling van 5% tegenhouden.

Dit achterhouden van de 5% kan op twee manieren:

1. Via een depot: Een nieuwbouwwoning betaal je in termijnen; deze staan in de koop-/aannemingsovereenkomst vermeld. Bij een depot wordt de laatste betaaltermijn (10%) opgesplitst: je betaalt de helft aan de aannemer, de andere 5% zet je in een depot bij de notaris.

2. Via een bankgarantie: Een andere optie is dat de aannemer een bankgarantie stelt. Dit houdt in dat de bank garant staat voor 5% van de aanneemsom als de aannemer zijn verplichtingen niet nakomt. De aannemer verstrekt de bankgarantie aan de notaris. Meestal attendeert hij je erop dat hij een bankgarantie heeft gesteld. In deze situatie betaal je de volledige koop-/aanneemsom aan de aannemer. 

Let op: controleer vóór de oplevering bij de notaris of de aannemer inderdaad een bankgarantie heeft gesteld. Is de bankgarantie er niet of niet goed, dan kun je alsnog 5% in een depot storten bij de notaris.

LET op! Deze 5% regeling is een wettelijk recht.

Bij een appartement geldt de 5%-regeling niet alleen voor het privégedeelte, maar ook voor de gemeenschappelijke delen van het complex, zoals het trappenhuis en de garage. 

Prijs per oplevering van maximaal 2 uur € 345,00 inclusief BTW (voor de kilometers buiten Rotterdam wordt € 0,50 per km in rekening gebracht)

© 2020 DTS Advies | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel