Enenergielabel

Wanneer heb je een energielabel nodig?

Bij de verkoop of verhuur van een woning is een geregistreerd geldig energielabel verplicht. Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is en geeft aan welke energiebesparende maatregelen eventueel mogelijk zijn. De labels lopen van A t/m G, waarbij een A-label het energiezuinigst is. 

LET OP! Bij het ontbreken van een geldig Energielabel bij verkoop of verhuur kan de boete oplopen tot € 405,00. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport handhaaft dit.

Aanvraag Energielabel kan door middel van de volgende stappen:

Stap 1: Log met DigiDcode op de officiële website van de Rijksoverheid:  www.energielabelvoorwoningen.nl

Stap 2: Controleer de basisgegevens van uw woning.

Stap 3: Vul de 10 woninggegevens/woningkenmerken in.

Stap 4: Lever/Upload digitaal bewijsmateriaal aan, indien nodig (foto's, facturen, rapporten enz.)

Stap 5: Selecteer DTS Advies/Danielle Buijt als erkend deskundige en verstuur alle gegevens.

Stap 6: Het definitief energielabel volgt na goedkeuring in uw mailbox. 

Na controle van het bewijsmateriaal, zal DTS Advies de energielabel registreren. Het definitief Energielabel wordt verstuurd door de overheid per e-mail. 

Belangrijk om te weten! Het voorlopige energielabel heeft geen status!

De aanvraag voor het energielabel gebeurt op afstand, een woningbezoek is niet nodig. Door de erkend deskundige kan wel gevraagd worden naar foto's of facturen als bewijslast.

De aanvraag via www.energielabelvoorwoningen.nl wordt bepaald op basis van een online rekentool van de overheid, die rekening houdt met de belangrijkste bouwkundige en installatietechnische gegevens van de woning; bouwjaar van de woning, woningtype, soort glas, gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, soort verwarming, soort voorziening voor warmt water voor de badkamer, ventilatiesysteem en zonnepanelen en zonneboiler.

Op www.zoekuwenergielabel.nl kan gecontroleerd worden of er voor een bepaald adres al een definitief energielabel geregistreerd is.

Monumenten, (studenten)kamers en caravans vallen tot op heden buiten de verplichting. Dit kan wijzigen.

Prijs per energielabel € 15,00 inclusief BTW

LET OP!

Definitieve beslissing over het vereenvoudigd Energielabel (VEL) met ingang van 1 januari 2021.

Deze vereenvoudige manier van Energielabel aanvraag(VEL) komt te vervallen per 01 januari 2021. Dit is één van de wijzigingen die voortkomt vanuit de ontwikkelingen rondom het Klimaatakkoord.

Minister Ollongren heeft de afgelopen maanden onderzoek laten doen naar verbetering van de energielabelsystematiek.

Aanleiding van de wijziging:

Er zijn twee aanleidingen om de systematiek van het energielabel aan te passen.

  1. Als eerste is de gewenste functie van het energielabel in de afgelopen jaren veranderd. Er is een steeds sterkere vraag ontstaan naar een nauwkeurigere bepalingsmethode en indicator.
  2. De tweede aanleiding komt voort uit de tweede herziening van de EPBD. De energieprestatie moet uitgedrukt worden in een numerieke indicator van het primaire energieverbruik in kWh/m2 per jaar. Om hieraan te kunnen voldoen is er een nieuwe bepalingsmethode vastgesteld (NTA 8800) die de verschillende bestaande methoden gaat vervangen.

Het verzamelen van de benodigde woningkenmerken is te complex voor woningeigenaren en zeer tijdrovend. Deze aanpak vraagt om het vaststellen door een expert. Dit betekent dat de systematiek van een eenvoudig label dat een woningeigenaar zelf kan toepassen niet langer houdbaar is.

Gevolgen voor de markt:

Voor de woningeigenaar betekent het vervallen van het VEL dat er hogere kosten zullen zijn op het moment dat hij of zij de woning wil verkopen of verhuren en nog geen geldig energielabel voor de woning heeft. Daar staan voordelen tegenover die voortkomen uit de nauwkeurigheid van het nieuwe label. Het energielabel zal in de eerste plaats een betere bepaling van de energieprestatie van de woning geven. 

Goed voorbereid

Het uitfaseren van het VEL en het volledig overgaan op de uitgebreide systematiek voor het energielabel voor woningen vraagt een goede voorbereiding. De overgang naar de nieuwe systematiek hangt samen met de inwerkingtreding van de BENG-eisen voor energiezuinige nieuwbouw op 1 juli 2020.

Energielabels geregistreerd tot 1 januari 2021. blijven tot tien jaar na afgifte geldig. 

Sorteer op
© 2020 DTS Advies | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel